Hoeveel pull ups per dag voor maximaal resultaat?

Pull-ups zijn een van de meest effectieve oefeningen om je bovenlichaam te versterken. Of je nu voor een esthetisch doel traint of gewoon je spierkracht wilt verbeteren, deze oefening kan een grote impact hebben op je lichaam. Naast pull-ups heb je ook chin-ups, waarbij je dezelfde beweging maakt als bij de pull-up maar dan meer kracht haalt uit de biceps.

Bij pull-ups en chin-ups gebruik je voornamelijk je eigen lichaamsgewicht om je spieren te trainen. Bij pull-ups hang je aan een stang met een overhandse grip, terwijl bij chin-ups je een onderhandse grip gebruikt. Hoewel deze twee oefeningen op elkaar lijken, zijn er kleine verschillen in de spieren die worden getraind.

pull up jpg

✅ Hoeveel pull ups per dag

Het aantal pull-ups dat je per dag zou moeten doen, is een veelgestelde vraag. Het hangt af van je trainingsdoelen en je huidige trainingsniveau. Als je net begint met trainen, is het belangrijk om langzaam op te bouwen. Begin met een aantal herhalingen dat comfortabel aanvoelt en probeer dat aantal langzaam te verhogen.

Over het algemeen wordt aangeraden om drie tot vijf sets van pull-ups of chin-ups te doen, waarbij elke set tussen de zes en tien herhalingen bevat. Het is essentieel om voldoende rusttijd te nemen tussen de sets, zodat je spieren kunnen herstellen.
Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en je trainingsschema aan te passen op basis van je eigen behoeften en capaciteiten. Het consistent doen van pull-ups en chin-ups zal uiteindelijk leiden tot versterking van je bovenlichaam en het vergroten van je spierkracht.

Pull ups 2.svg

📈 Elke dag pull-ups

Elke dag pull-ups is een trainingsroutine die consistentie vereist. Het idee achter deze routine is om elke dag pull-ups te doen, maar niet alle herhalingen op één moment. In plaats daarvan worden de herhalingen verspreid over de dag uitgevoerd. Dit heeft meerdere voordelen.

 • Ten eerste helpt het bij het opbouwen van kracht in de rug- en armmusculatuur.
 • Ten tweede is het minder vermoeiend voor het lichaam, omdat de herhalingen niet allemaal op één moment worden uitgevoerd. Door de herhalingen over de dag te verdelen, kunnen de spieren zich beter herstellen tussen de sets door.
 • Ten derde kan deze trainingsroutine makkelijker in het dagelijks leven worden geïntegreerd. In plaats van een specifieke tijd te moeten vinden om naar de sportschool te gaan, kan het doen van pull-ups worden verspreid over verschillende momenten gedurende de dag.

Dit maakt het gemakkelijker om consistent te blijven in het trainen van deze oefening. Om pull-ups te doen, is een optrekstang vereist. De optrekstang is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt om het lichaam omhoog te trekken tijdens de oefening. Het is belangrijk om elke herhaling met de juiste techniek uit te voeren om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren. Door elke dag pull-ups te doen en deze over de dag te verspreiden, kan men langzaam maar zeker kracht opbouwen in de rug- en armmusculatuur en de algemene fitheid verbeteren.

💪 Welke spieren train je met pull-ups en chin-ups?

Pull-ups en chin-ups zijn beide krachtige oefeningen die je bovenlichaam helpen versterken. Bij pull-ups worden de spieren in je rug, schouders en armen geactiveerd. De belangrijkste spiergroepen die je met pull-ups traint, zijn de latissimus dorsi, ook wel bekend als je “lats”, en de biceps brachii.

De lats, die zich aan de zijkanten van je rug bevinden, zijn verantwoordelijk voor het brede uiterlijk van je bovenlichaam. Ze spelen ook een cruciale rol bij het stabiliseren van je bovenlichaam en het maken van bewegingen zoals trekken en tillen.

De biceps brachii zijn de spieren aan de voorzijde van je bovenarmen en spelen een belangrijke rol in het buigen van je elleboog.

Bij chin-ups worden dezelfde spiergroepen geactiveerd, maar de nadruk verschuift meer naar je biceps en de spieren in je onderarmen. Het belangrijkste verschil tussen pull-ups en chin-ups is de greep: bij pull-ups houd je de stang vast met je handpalmen naar buiten gericht, terwijl je bij chin-ups je handpalmen naar je toe draait.

Door zowel pull-ups als chin-ups toe te voegen aan je trainingsroutine, kun je een sterker bovenlichaam ontwikkelen, met meer definitie in je rug, schouders, armen en core.

⚙️ Oefeningen die helpen bij het doen van pull-ups

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het doen van pull-ups.

 • Een van deze oefeningen is de assisted pull-up. Bij deze oefening gebruik je een weerstandsband of een assisted pull-up machine om het gewicht dat je optilt te verminderen. Dit helpt bij het opbouwen van de spierkracht die nodig is voor pull-ups.
 • Een andere oefening die kan helpen is de lat pulldown. Bij de lat pulldown gebruik je een apparaat waarbij je een stang naar beneden trekt terwijl je op een bankje zit. Deze oefening traint dezelfde spieren als pull-ups en kan helpen bij het versterken van de noodzakelijke spieren.
 • Een andere effectieve oefening is de verzwaarde pull-up. Hierbij gebruik je een gewichtsriem of een gewichtsvest om extra gewicht toe te voegen aan de pull-ups. Door het toevoegen van extra gewicht wordt de oefening intensiever en helpt het bij het opbouwen van spierkracht.

Het belangrijkste bij het doen van pull-ups is consistentie en volharding. Het kan even duren voordat je genoeg spierkracht hebt opgebouwd om pull-ups zonder hulp te kunnen doen, maar met regelmatige training en het uitvoeren van de juiste oefeningen, zul je merken dat je geleidelijk sterker wordt en in staat bent om pull-ups uit te voeren.

📚 Trainingsschema voor 30 dagen pull-ups

Pull-ups zijn een geweldige oefening voor je bovenlichaam, vooral je rug, schouders en armen. Om 30 dagen achter elkaar pull-ups te kunnen doen, moet je je training geleidelijk opbouwen en je spieren sterker maken. Begin met het bepalen van je huidige pull-up niveau. Kijk hoeveel pull-ups je achter elkaar kunt doen op dag 1. Bepaal ook een doel voor jezelf om bijvoorbeeld elke dag 50 pull-ups te doen. Hou hierbij wel rekening dat je na de eerste dag waarschijnlijk wel spierpijn zult ervaren.

Een goede wekelijkse trainingsroutine kan bestaan uit 3-4 dagen veel pull-ups oefenen, met één of twee rustdagen er tussenin. Op de rustdagen laat je je lichaam tot rust komen en voer je maar een minimaal aantal pull-ups uit.

Begin elke training met een goede warming-up om blessures te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld dynamische stretches doen, zoals arm- en schouderrotaties en zijwaartse stretches.

Vervolgens kun je verschillende pull-up variaties uitvoeren, zoals brede greep, smalle greep, en chin-ups. Met consistentie, doorzettingsvermogen en een goed trainingsschema kun je trots terug kijken op het feit dat je voor 30 dagen lang pull-ups hebt getraind. Na het doen van 30 dagen pull-ups zul je waarschijnlijk erg veel sterker zijn geworden. Bekijk hieronder welke oefeningen ook interessant zijn voor jou!

🔗 Gerelateerde oefeningen

🔎 Veelgestelde vragen

Hoe voer ik pull-ups correct uit?

Pull-ups, ook wel bekend als optrekken, zijn een effectieve oefening voor het trainen van je bovenlichaam. Om pull-ups correct uit te voeren, volg je deze stappen:

 • Plaats je handen iets breder dan schouderbreedte op de stang.
 • Hang volledig gestrekt aan de stang met je armen.
 • Trek jezelf omhoog door je ellebogen te buigen totdat je kin boven de stang uitkomt.
 • Laat jezelf gecontroleerd en langzaam zakken totdat je armen volledig gestrekt zijn.
 • Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal pull-ups.

Hoeveel pull-ups moet ik doen?

Het aantal pull-ups dat je moet doen, hangt af van je fitnessniveau en doelen. Als beginner kun je beginnen met sets van 3-5 pull-ups en dit geleidelijk aan opbouwen naar meer herhalingen. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en geleidelijk je aantal pull-ups te verhogen.

Moet ik pull-ups elke dag doen?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om elke dag pull-ups te doen, is het raadzaam om je spieren voldoende rust te geven. Het is beter om pull-ups om de dag te trainen, zodat je spieren kunnen herstellen en groeien. Op rustdagen kun je andere oefeningen voor je bovenlichaam doen of je focus leggen op andere spiergroepen.

Is het goed om elke dag pull-ups te doen?

Ja, pull-ups zijn een oefening waarbij je je lichaamsgewicht gebruikt en je lichaam sterker maakt.

Voordelen van regelmatig pull-ups doen:

 1. Versterking van het bovenlichaam.
 2. Verbetering van de gripkracht.
 3. Bevordering van functionele kracht en stabiliteit.

Overwegingen voor dagelijkse training:

 1. Herstel: Spieren hebben tijd nodig om te herstellen na een intensieve training. Dagelijkse pull-ups kunnen leiden tot overtraining, wat het risico op blessures kan verhogen.
 2. Variatie: Variatie in je trainingsroutine kan helpen om plateaus te voorkomen en alle spiergroepen evenredig te trainen.
 3. Techniek: Het is essentieel om de juiste techniek te handhaven. Dagelijkse training kan leiden tot vermoeidheid, waardoor de techniek kan verslechteren.

Hoeveel pull-ups per week?

Hoeveel pull-ups je per week moet doen, hangt af van je fitnessdoelen en huidige niveau. Voor beginners kan 3-4 keer per week met een reeks van 5-10 pull-ups per sessie geschikt zijn. Gevorderden kunnen vaker trainen en meer herhalingen uitvoeren. Echter, rust en herstel zijn cruciaal, dus zorg voor minstens één rustdag tussen zware pull-up sessies om overtraining en blessures te voorkomen.

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan