🎬 Inleiding

De Human Flag is een van de meest indrukwekkende en technisch veeleisende lichaamsgewichtoefeningen. Het vereist een combinatie van kracht, balans, en techniek.

In deze oefening houd je jezelf horizontaal in de lucht, ondersteund door een verticale paal of stang. Het is een demonstratie van fysieke kracht en behendigheid die in de fitness- en calisthenics-gemeenschappen wordt bewonderd.

human flag jpg

✅ Wat is nodig voor een correcte human flag?

Gripsterkte

Om de Human Flag uit te voeren, is een aanzienlijke gripsterkte vereist. Je handen zijn je enige steunpunten, en een sterke grip is cruciaal om je lichaam in positie te houden.

Core en Bovenlichaam Kracht

Naast gripsterkte, heb je ook aanzienlijke kracht nodig in je core en bovenlichaam om jezelf horizontaal te kunnen houden.

Techniek

Techniek is een ander cruciaal aspect. Het plaatsen van je handen op de juiste manier, het activeren van de juiste spiergroepen, en het behouden van de juiste lichaamshouding zijn allemaal essentieel voor het succesvol uitvoeren van de human flag.

❓ Hoe zet je je handen?

De plaatsing van je handen is cruciaal voor het uitvoeren van een succesvolle Human Flag. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Handoriëntatie: Je bovenhand moet naar boven wijzen, terwijl je onderhand naar beneden moet wijzen. Dit helpt bij het creëren van de nodige spanning en stabiliteit.
 • Handafstand: De afstand tussen je handen moet ongeveer schouderbreed zijn, hoewel dit enigszins kan variëren afhankelijk van je lichaamslengte en comfort.

📈 De human flag in 5 stappen

Het ontwikkelen van de kracht en techniek voor de Human Flag vraagt tijd en een systematische aanpak. Hier zijn vijf oefeningen die je helpen opbouwen naar de volledige Human Flag:

Stap 1: Support Press

Begin met een Support Press of een Diagonale Vlag om jezelf vertrouwd te maken met de handplaatsing en de basisbeweging:

 • Sta naast een paal of stang, plaats je handen in de juiste positie en druk jezelf omhoog terwijl je je lichaam diagonaal houdt.
 • Focus op het houden van een strakke core en het behouden van de controle over de beweging.

Stap 2: Chamber hold

De Chamber Hold helpt bij het opbouwen van de benodigde core- en schouderkracht:

 • Begin in een verticale positie en trek je knieën naar je borst terwijl je je bovenlichaam zijwaarts tilt.
 • Houd deze positie vast en focus op het stabiliseren van je schouders en core.

Stap 3: Verticale flag

De Verticale Vlag helpt je wennen aan de houding en de beweging:

 • Begin opnieuw in een verticale positie, maar dit keer strek je je benen en kantel je je bovenlichaam zijwaarts.
 • Probeer je lichaam zo verticaal mogelijk te houden en focus op het behouden van een strakke core.

Stap 4: Flag met gebogen knie

De Vlag met Gebogen Knie is een stap dichter bij de volledige Human Flag:

 • Begin in de verticale positie, kantel je bovenlichaam zijwaarts en buig je benen.
 • Houd deze positie vast en focus op het behouden van een sterke schouder- en core-stabiliteit.

Stap 5: Volledige human flag

Nu ben je klaar voor de volledige Human Flag:

 • Begin in de verticale positie, kantel je bovenlichaam zijwaarts en strek je benen volledig uit.
 • Houd een strakke core en zorg ervoor dat je schouders, rug en benen in één lijn zijn.

💪 Hoe voer je de human flag uit?

De Human flag is een uitdagende oefening waarbij je horizontaal aan een verticale paal hangt, enkel ondersteund door je handen. Voor deze veeleisende krachttrainingsoefening heb je sterke schouders, core en armen nodig.

Om de Human flag uit te voeren, volg je de volgende stappen:

1. Pak de paal vast op borsthoogte met beide handen in een overhandse greep.
2. Til je voeten van de grond en strek je benen recht naar voren.
3. Zorg ervoor dat je lichaam parallel blijft aan de grond en houd stevig vast aan de paal.
4. Span je buik- en rugspieren aan voor stabiliteit.
5. Houd deze positie zo lang mogelijk vast en voeg geleidelijk variaties toe, zoals het verplaatsen van je handen naar verschillende posities op de paal.

💪 Welke spieren gebruik je met de human flag?

De Human Flag is een complexe oefening die veel spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt:

 • Schouderspieren: Voor stabiliteit en om je lichaam op te tillen en te ondersteunen.
 • Core-spieren: Om je lichaam recht en stabiel te houden.
 • Rugspieren: Om je bovenlichaam te stabiliseren en jezelf in de lucht te houden.
 • Armspieren: Voor grip en ondersteuning.

⚡ Tips voor de human flag

Het beheersen van de Human Flag is een uitdaging die consistentie, geduld, en de juiste aanpak vereist. Hier zijn enkele nuttige tips die je kunnen helpen op je reis naar het beheersen van deze indrukwekkende oefening:

1. Bouw basis kracht op:

 • Voordat je begint met het trainen van de Human Flag, is het belangrijk om een goede basis van bovenlichaam- en core-kracht te hebben. Oefeningen zoals pull-ups, planken en handstands kunnen nuttig zijn.

2. Verbeter je gripsterkte:

 • Gripsterkte is cruciaal voor de Human Flag. Oefeningen zoals boerenwandelingen, deadlifts en specifieke gripoefeningen kunnen helpen.

3. Techniek is koning:

 • Zorg ervoor dat je de techniek van de Human Flag begrijpt en correct uitvoert. Overweeg om te werken met een coach of gebruik video-analyse om feedback te krijgen op je vorm.

4. Gebruik progressies:

 • Gebruik de bovengenoemde progressies om geleidelijk op te bouwen naar de volledige Human Flag. Het is belangrijk om niet te haasten; neem de tijd om elke progressie te beheersen voordat je naar de volgende gaat.

5. Blijf consistent:

 • Consistentie is de sleutel tot succes. Blijf regelmatig trainen en wees geduldig; vooruitgang in geavanceerde calisthenics-oefeningen kan soms langzaam zijn.

6. Voeding en herstel:

 • Zorg voor een gebalanceerd dieet om je lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien en focus op voldoende rust en herstel om blessures te voorkomen.

7. Analyseer en pas aan:

 • Als je vooruitgang stagneert, analyseer dan je training om te zien wat er verbeterd kan worden. Het kan nuttig zijn om je trainingsroutine, techniek of zelfs je dieet en herstel aan te passen.

🔎 Veelgestelde vragen

Vraag 1: Hoe leer ik de human flag?

Antwoord: Om de human flag te oefenen, moet je beginnen met het opbouwen van kracht in je bovenlichaam door middel van oefeningen zoals pull-ups en dips. Daarnaast is het belangrijk om de juiste techniek en stabiliteit te ontwikkelen door regelmatig te oefenen met ondersteunde en geleide oefeningen.

Vraag 2: Hoelang duurt het voordat ik de human flag kan uitvoeren?

Antwoord: De tijd die nodig is om de human flag onder de knie te krijgen, varieert per persoon. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van je fitnessniveau, kracht en consistentie in oefenen. Blijf geduldig en blijf oefenen, en je zult geleidelijk aan vooruitgang boeken.

Vraag 3: Zijn er risico’s verbonden aan het uitvoeren van de human flag?

Antwoord: Ja, zoals bij elke veeleisende fysieke oefening, zijn er risico’s verbonden aan het uitvoeren van de human flag. Mogelijke risico’s zijn blessures aan de schouders, de rug of de armen als de oefening niet correct wordt uitgevoerd of als je niet voldoende kracht en stabiliteit hebt ontwikkeld. Het is belangrijk om de techniek goed onder de knie te krijgen en langzaam op te bouwen om blessures te voorkomen.

Vraag 4: Kan ik de human flag oefenen als ik overgewicht heb?

Antwoord: Het is mogelijk om de human flag te oefenen als je overgewicht hebt, maar het kan moeilijker zijn vanwege de extra belasting op je bovenlichaam. Het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden en je kracht geleidelijk op te bouwen door middel van andere oefeningen voordat je de human flag probeert.

Vraag 5: Welke spieren worden getraind bij het uitvoeren van de human flag?

Antwoord: Het uitvoeren van de human flag traint voornamelijk de spieren in je bovenlichaam, zoals de schouders, de rug, de buikspieren en de armen. Het vereist een sterke core en gripkracht, evenals stabiliteit in de schouders en rugspieren.

Vraag 6: Kan ik de human flag oefenen zonder enige voorkennis van calisthenics?

Antwoord: Hoewel het nuttig kan zijn om enige voorkennis van calisthenics te hebben, is het niet strikt noodzakelijk om de human flag te oefenen. Met de juiste begeleiding en consistentie in training kun je de nodige kracht en techniek ontwikkelen om de human flag onder de knie te krijgen, zelfs zonder voorkennis.