📚 Wat is een inverted row?

Een inverted row is een oefening waarbij je jezelf optrekt naar een horizontaal lichaam, terwijl je aan een stang hangt. Dit versterkt de spieren in je rug, schouders en armen. Een andere naam voor de inverted row is de Australian pull-up of Supine row.

Tijdens een inverted row worden de rugspieren geactiveerd en versterkt, wat zorgt voor verbetering van de rugspieren. Daarnaast helpen inverted rows ook bij het opbouwen van sterke schouderspieren, wat de ontwikkeling van de schouderkracht bevordert. Bovendien worden bij deze oefening ook de biceps en onderarmspieren getraind.

inverted row jpg

Naast deze voordelen kan het beoefenen van inverted rows helpen bij het verbeteren van de houding, het vergroten van de stabiliteit en het verminderen van het risico op blessures.

💪 Uitvoeren van de Inverted Row

Het correct uitvoeren van de Inverted Row is cruciaal om de maximale voordelen te behalen en blessures te voorkomen. Hier is een gedetailleerde stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen:

 1. Opstelling:

  Zoek een stevige stang, een Smith-machine of TRX-banden op heuphoogte. Als je een stang gebruikt, zorg er dan voor dat deze stevig vastzit en niet kan bewegen.

  Ga onder de stang liggen en grijp deze iets breder dan schouderbreedte vast met een overhandse grip (palmen naar je toe).

 2. Startpositie:

  Begin met je armen volledig uitgestrekt, je lichaam recht en je hielen op de grond. Je lichaam moet een rechte lijn vormen van je hoofd tot je hielen.

 3. Uitvoering:

  Trek je schouderbladen naar achteren en trek jezelf omhoog naar de stang totdat je borst bijna de stang raakt. Houd je lichaam tijdens de hele beweging in een rechte lijn.
  Pauzeer een moment aan de top en laat jezelf dan gecontroleerd terugzakken naar de startpositie.

 4. Ademhaling:

  Adem in terwijl je jezelf omhoog trekt en adem uit terwijl je terugkeert naar de startpositie.

 5. Herhalingen:

  Voer 3-4 sets van 8-12 herhalingen uit, afhankelijk van je huidige krachtniveau.

⚙️ Variaties en Aanpassingen

De Inverted Row is een veelzijdige oefening met verschillende variaties om de intensiteit te verhogen of te verlagen, afhankelijk van je fitnessniveau.

Verhoog je voeten:

 • Plaats je voeten op een verhoogd oppervlak zoals een bankje of een box om de oefening uitdagender te maken.

TRX Inverted Row:

 • Gebruik TRX-banden voor een groter bewegingsbereik en om de stabiliserende spieren extra te activeren.

One-Arm Inverted Row:

 • Voor een geavanceerde variatie, probeer de Inverted Row met één arm tegelijk.

👍 Voordelen van het doen van inverted rows

Deze effectieve oefening kan helpen bij het opbouwen van kracht en het verminderen van rugklachten, terwijl het ook bijdraagt aan een betere lichaamshouding.

Versterking van de rugspieren

Met inverted rows kunt u op een effectieve en efficiënte manier uw rugspieren versterken. Door regelmatig deze oefening te doen, kunt u kracht opbouwen in uw rugspieren en de stabiliteit van uw core verbeteren.

Verbetering van de houding

Het verbetert de houding: Door de rugspieren te versterken, kan het doen van inverted rows helpen om een goede houding te behouden. Dit kan rugpijn verminderen en blessures voorkomen.

Verhoogt spiermassa

Het verhoogt de spiermassa: Door inverted rows uit te voeren kunt u spiermassa in de rug opbouwen. Dit kan uw algehele lichaamskracht vergroten en zorgen voor een goed uitziend lichaamsbouw.

Verbetert functionele kracht

Het verbetert de functionele kracht: Inverted rows zijn een functionele oefening, wat betekent dat ze spieren gebruiken die u tijdens dagelijkse activiteiten nodig heeft, zoals tillen en buigen. Door deze spieren te versterken, kunt u zich gemakkelijker bewegen en bent u minder gevoelig voor blessures.

Verbeteren gripkracht

Inverted rows kunnen ook helpen bij het verbeteren van de gripkracht en het ontwikkelen van stabiliteit in de schouders en romp. Het is belangrijk om de juiste vorm en techniek te gebruiken bij het uitvoeren van inverted rows om blessures te voorkomen.

⚡ Tips en advies voor beginners

Als je nieuw bent in het beoefenen van de ‘inverted row’, is het handig om wat tips en advies voor beginners te krijgen. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Gebruik een stevige, stabiele stang of bar om aan vast te houden.
 • Begin met je lichaam recht onder de bar en trek jezelf omhoog, waarbij je je rugspieren aanspant.
 • Houd je ellebogen dicht bij je lichaam terwijl je omhoog trekt, dit zorgt voor een betere focus op de rugspieren.
 • Voeg geleidelijk aan meer herhalingen toe en werk naar een volledige set toe.

Bij het beoefenen van de ‘inverted row’ is het ook belangrijk om de juiste vorm en techniek in gedachten te houden. Door een goede lichaamshouding te behouden en je spieren op de juiste manier aan te spannen, voorkom je blessures en haal je het optimale uit deze oefening.

❎ Veelgemaakte fouten bij het doen van inverted rows

Inverted rows zijn een effectieve oefening om de rugspieren te versterken, maar er kunnen veelvoorkomende fouten worden gemaakt die de impact ervan verminderen. Om optimaal te profiteren van inverted rows en blessures te voorkomen, is het belangrijk om deze fouten te vermijden.

Stap Instructies
1 Begin met de juiste opstelling: Plaats een stevige horizontale bar op kniehoogte en ga onder de bar staan met gestrekte armen.
2 Activeer je core: Span je buikspieren aan voordat je begint en houd ze strak gedurende de hele oefening om stabiliteit te behouden.
3 Trek omhoog met je rugspieren: Focus op het aanspannen van je rugspieren in plaats van alleen aan je armen te trekken om het meeste werk te doen.
4 Houd je ruggengraat neutraal: Voorkom overmatige kromming of buiging in je onderrug door je buikspieren strak te houden en je ruggengraat in een neutrale positie te houden.
5 Controleer de beweging: Zorg ervoor dat je volledige controle hebt over zowel de opwaartse als neerwaartse beweging tijdens het uitvoeren ervan.
6 Pas de moeilijkheidsgraad aan indien nodig: Als de standaard inverted row te moeilijk is, kun je een lagere positie gebruiken of de hoek aanpassen om het gemakkelijker te maken.

🏁 Conclusie

Inverted rows zijn een uitstekende oefening om de rugspieren te versterken en de houding te verbeteren. Deze oefening biedt een volledige workout voor de rug door de combinatie van trek- en stabilisatiemomenten. Bovendien kan het helpen om rugpijn te verminderen en blessures te voorkomen.

Het grote voordeel van inverted rows is dat je ze overal kunt doen, met behulp van een barbell, TRX-systeem of zelfs een gewone tafel. Kortom, als je je rugspieren wilt versterken en je houding wilt verbeteren, is de inverted row zeker een waardevolle toevoeging aan je fitnessroutine.

🔎 Veelgestelde vragen

Vraag 1: Wat is een Inverted row?

Antwoord: Een Inverted row is een fitnessoefening waarbij je jezelf trekt naar een horizontale stang terwijl je onder de stang ligt.

Vraag 2: Welke spieren worden getraind tijdens het uitvoeren van een Inverted row?

Antwoord: Een Inverted row traint voornamelijk de rugspieren, waaronder de latissimus dorsi, de rhomboideus en de trapezius.

Vraag 3: Kan ik een Inverted row thuis doen zonder speciale apparatuur?

Antwoord: Ja, het is mogelijk om een Inverted row thuis te doen zonder speciale apparatuur. Je kunt bijvoorbeeld een stevige tafel, een horizontale balk of een weerstandsband gebruiken.

Vraag 4: Is een Inverted row geschikt voor beginners?

Antwoord: Ja, een Inverted row is een geschikte oefening voor beginners omdat het de rugspieren versterkt zonder te veel druk op de gewrichten uit te oefenen.

Vraag 5: Wat zijn de voordelen van het doen van Inverted rows?

Antwoord: Enkele voordelen van het doen van Inverted rows zijn het verbeteren van de lichaamshouding, het versterken van de rugspieren, het vergroten van de gripkracht en het stimuleren van de spiergroei.

Vraag 6: Hoe kan ik de moeilijkheidsgraad van een Inverted row verhogen?

Antwoord: Je kunt de moeilijkheidsgraad van een Inverted row verhogen door je voeten hoger te plaatsen, gebruik te maken van een gewichtsvest of door één arm te gebruiken in plaats van beide armen.