🎬 Introductie

Lunges zijn een veelzijdige oefening die zich richt op meerdere spiergroepen in je onderlichaam. Deze oefening is perfect voor iedereen, van beginners tot gevorderden. Lees verder om meer te leren over de basis, voordelen, veelvoorkomende fouten en diverse variaties van de lunge.
lunges jpg

💪 De Basis

Lunges zijn in principe een eenvoudige oefening, maar een goede techniek is essentieel om het meeste uit deze beweging te halen en blessures te voorkomen. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over hoe je een lunge correct uitvoert:

Startpositie

 • Voeten: Begin met je voeten op heupbreedte uit elkaar, dit is je stabiele startpositie.
 • Houding: Houd je rug recht en je schouders naar achteren. Je kijkt recht vooruit.

De Beweging

 1. Stap Voorwaarts: Kies een been en zet een grote stap voorwaarts. Je achterste voet blijft waar hij is.
 2. Laat Zakken: Begin met het buigen van beide knieën. Je voorste knie moet een hoek van ongeveer 90 graden maken, terwijl je achterste knie bijna de grond raakt.
 3. Gewichtsverdeling: Je gewicht moet op je voorste hiel rusten. Zorg ervoor dat je voorste knie boven je enkel blijft.

Terug naar Startpositie

 • Opdrukken: Gebruik je voorste hiel om jezelf weer omhoog te duwen naar de startpositie. Probeer de beweging gecontroleerd te maken om je spieren optimaal te gebruiken.
 • Wissel van Been: Herhaal de oefening nu met je andere been.

Ademhaling

 • Inademen: Adem in terwijl je naar beneden gaat.
 • Uitademen: Adem uit terwijl je jezelf weer omhoog duwt.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je de effectiviteit van je lunge oefening maximaliseren en het risico op blessures minimaliseren.

👍 Voordelen

 • Verbetert beenkracht
 • Verhoogt flexibiliteit
 • Kan overal worden gedaan
 • Verbetering van balans en coördinatie

spiergroep activatie lunges

❎ Veelvoorkomende Fouten

 • Te Kleine Stap: Zorgt voor te veel druk op de knie.
 • Voorste Knie Over de Tenen: Kan leiden tot knieproblemen.
 • Slechte Houding: Kan rug- en nekpijn veroorzaken.

⚙️ Progressie en Variaties

Lunges zijn een veelzijdige oefening die kan worden aangepast om een reeks spiergroepen en vaardigheidsniveaus aan te spreken. Hier zijn enkele variaties en progressiemethoden:

Reverse Lunge

Een omgekeerde (reverse) lunge richt zich meer op de quadriceps. In plaats van een stap naar voren te zetten, zet je een stap naar achteren en volg je dezelfde bewegingsprincipes als een standaard lunge.

Walking Lunge

Deze variatie is uitstekend voor het werken aan balans en coördinatie. Voer een lunge uit, maar in plaats van terug te keren naar de startpositie, kom je naar voren in een wandelbeweging.

Lunge met Gewichten

Voor extra weerstand kun je dumbbells in beide handen houden of een barbell over je schouders leggen.

Jumping Lunge

Voor een cardio-element voeg je een sprong toe wanneer je uit de lunge positie omhoogkomt. Dit vergroot de explosiviteit en het calorieverbruik.

Bulgarian Split Squat

Dit is een lunge-variant waarbij je achterste voet op een verhoogd oppervlak rust, zoals een bankje. Hierdoor wordt de focus meer op het voorste been gelegd.

Side Lunge

Bij deze variatie stap je zijwaarts uit in plaats van naar voren of naar achteren. Dit helpt om de adductoren en abductoren, de spieren aan de zijkant van je heupen, meer aan te spreken.

Progressie

 1. Verhoog het Aantal Herhalingen: Een van de meest eenvoudige manieren om progressie te boeken is door het aantal herhalingen te verhogen.
 2. Verhoog het Gewicht: Als het uitvoeren van meer herhalingen te eenvoudig wordt, overweeg dan om extra gewicht toe te voegen.
 3. Moeilijkere Variatie: Probeer een van de bovenstaande variaties die een hogere moeilijkheidsgraad biedt.

Door deze variaties en progressiemethoden kan iedereen, van beginners tot gevorderden, de lunge aanpassen aan zijn of haar specifieke fitnessdoelen.

🏁 Conclusie

Lunges zijn een uitzonderlijk veelzijdige en effectieve oefening die gemakkelijk kan worden aangepast aan jouw fitnessniveau en -doelen. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar een goede startoefening of een gevorderde sporter die op zoek is naar variaties en uitdaging, lunges hebben voor ieder wat wils. Ze zijn niet alleen goed voor het versterken van je onderlichaam, maar ook voor het verbeteren van je balans en coördinatie. Probeer enkele van de variaties en progressiemethoden die in dit artikel zijn beschreven om je lunge-routine fris en uitdagend te houden.